Sähköpotkulaudoilla eli skuuteilla sattuneet onnettomuudet voivat olla arvaamattomia ja erittäin ikäviä tilanteita. Onnettomuuksista voi seurata erilaisia vammoja, kuten ruhjeita, murtumia, haavoja ja hammasvammoja. Hoitoihin liittyvät kulut saattavat kasvaa suuriksi ja tämä herättää kysymyksiä vakuutusturvasta. Vakuutuksiin liittyvät korvauskysymykset ovat ratkenneet vakuutusyhtiöissä, eikä niitä ole juurikaan tullut FINEen, vaikka tapaturmavakuutuksista kysytäänkin toiseksi eniten kaikista vakuutuksista FINEstä.
Yhteydenottoja on kuitenkin tullut joitakin, ja nämä eroavat niin sanotuista perinteisistä tapaturma-asioista monellakin tapaa. Yhteydenotoissa ei ole ensinkään epäselvyyttä siitä, onko kyseessä tapaturma. Kaatumiset ja iskut ovat sillä tavoin selkeitä vakuutusehdoissa tarkoitettuja tapatumia, jotka kuuluvat yksityistapaturmavakuutusten korvausten piiriin. Sen sijaan soittajat kyselevät harvinaisemmista tilanteista, kuten mitä tehdä, kun vakuutuksen hoitokuluihin tarkoitettu rahamäärä ei riitä kaikkiin tarvittaviin hoitoihin tai mitä tehdä, kun yhtiön korvaamat fysikaalisen hoidon hoitokerrat eivät riitä kuin alkuun. Jotkut ovat kertoneet, että ovat käyttäneet sähköpotkulautaa päihtyneinä ja haluavat keskustella ”rangaistuksen” suuruudesta. Rangaistukseksi mielletään se, että vakuutusyhtiö on saattanut katsoa, että itse on omilla toimillaan eli ajamalla päihtyneenä myötävaikuttanut törkeällä huolimattomuudella tapaturman syntymiseen ja saattanut vähentää korvauksia esim. 20 %. FINEn riidanratkaisuun ei toistaiseksi ole tullut ratkaistavaksi tapausta, jossa olisi tullut arvioitavaksi mahdollinen törkeä huolimattomuus tällaisessa tapauksessa.
Skuutilla kaatumiset aiheuttavat usein vakavampia vammoja kuten isojen luiden monimurtumia, hammas-, kasvo- ja sormivammoja. Nämä vammat vaativat useampia leikkauksia ja pidempiaikaista hoitoa, jolloin paraneminen pitkittyy ja sairauspoissaolojen määrä kasvaa. Tapaturmia aiheutuu lehtikeleillä, mukulakivillä, pimeällä, päihtyneenä, sateella ja kovassa kiireessä. Olipa eräskin soittaja joutunut skuuttaajan töytäisemäksi ja kaatunut katuun, jolloin solisluu oli murtunut. Skuuttaaja ei ollut edes pysähtynyt paikalle. Tätäkään tapaturmaa ei olisi tapahtunut, jos skuuttaajalla olisi ollut riittävä turvaväli muihin liikenteessä kulkeviin. Kyllä näiden asiakkaitten tarinat menevät kaikessa traagisuudessaan ihon alle eri tavalla kuin ’perinteisempien’ tapaturmien tapahtumakuvaukset, joita ovat vaikkapa keittiöjakkaralta putoamiset ja erilaiset polven vääntymiset.
On selvää, että tekevälle sattuu, mutta sattuisi vähemmän, jos skuuttia ei käytä päihtyneenä eikä silloin, kun on kiire! Itse en myöskään skuuttaisi metriäkään ilman kypärää!
Kirjoittaja on FINEn vakuutusasiantuntija Mira Aarre