Haku

Uutiset ja tiedotteet

    Oppaat

      Matkavakuutus tarjoaa turvaa matkailijoille – huomioi luonnonilmiövahingot ja riskialueille matkaamisen rajoitukset

      Matkavakuutuksen huolellinen harkinta ja riittävä kattavuus ovat olennainen osa matkailijan turvallisuutta. Tietoisuus luonnonilmiövahingoista ja niihin varautumisesta sekä riskialueille matkustamisen rajoituksista auttaa matkailijoita tekemään turvallisia valintoja ja varautumaan mahdollisiin haasteisiin matkansa aikana. Laadimme muistilistan matkailijan avuksi luonnonilmiövahinkojen varalle.

      Luonnonilmiövahinkojen kohtaaminen voi tuntua matkan suunnitteluvaiheessa etäiseltä, mutta ne voivat aiheuttaa merkittävää haittaa matkailijoille. Ennen matkaa on hyvä selvittää, millaisia luonnonilmiöitä kohdealueella voi esiintyä ja miten niihin tulisi varautua. Esimerkiksi trooppisissa maissa voi olla hurrikaanikausia, ja vuoristoalueilla tulvia tai maanvyörymiä. Myös maastopalot ovat yhä yleisempiä.

      ”On tärkeää tiedostaa, ettei matkustajavakuutuksiin aina kuulu matkakohteen luonnonilmiön tai matkakohteen muun yleisen kriisin aiheuttamat matkustamista koskevat kulut, kuten matkan peruuntuminen, matkan keskeytyminen ja evakuointi”, asiantuntija Katja Lappi FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

      ”Oman matkustajavakuutuksensa eli matkan henkilövakuutuksen sisältö on hyvä tarkistaa ja aika ajoin myös päivittää. Oma vakuutuskirja ja ehdot on hyvä lukea läpi, sillä niissä määritellään erikseen ne tilanteet, jotka vakuutus korvaa. Poikkeukselliset luonnonilmiöt ja kriisit kuuluvat vakuutukseen, jos vakuutuksessa on mainittu ne korvattavaksi tilanteeksi. Ehdoissa kerrotaan myös tarkemmat edellytykset korvattavalle tilanteelle ja mitä kuluja korvataan”, Lappi jatkaa.

      Huomioita riskialttiille alueelle matkaavalle

      Matkavakuutukset eivät välttämättä ole voimassa matkustettaessa sellaisille alueille, joihin matkustamista Suomen ulkoministeriö suosittaa välttämään tai joista ulkoministeriö suosittaa poistumaan.

      ”Jos matka on suuntautumassa epävakaalle alueelle tai sotatoimialueelle, ei vakuutus ole välttämättä lainkaan voimassa. Tällaisissa tapauksissa tuleekin olla aina yhteydessä omaan vakuutusyhtiöönsä asian selvittämiseksi ennakkoon, onko vakuutus voimassa ja jos on, kuinka laajasti”, Lappi jatkaa.

      ”Matkailijan on tärkeää kiinnittää huomiota paitsi kohteen turvallisuuteen myös vakuutuksen valintaan ja sen kattavuuteen. Matkustajavakuutuksen sisällössä voi olla merkittäviä eroja, ja siksi on olennaista varmistaa, että valittu vakuutus kattaa odotetut riskit ja tarpeet. Suunnittelulla ja varautumisella matka onnistuu paremmin, mutta matkailijan on hyvä olla valmis myös yllättäviin tilanteisiin ja niiden hallintaan”, Lappi sanoo.

      Matkavakuuttajan muistilista luonnonilmiövahinkojen varalta

      1. Tarkasta ulkoministeriön matkustustiedote matkaa varattaessa ja uudestaan ennen matkalle lähtöä
      2. Ennakoi, minkälaisia mahdollisia tai tyypillisiä luonnonilmiövahinkoja matkakohteessasi voi sattua.
      3. Varaudu ja tarkista minkälaisia luonnonvahinkoja ja kriisejä oma vakuutuksesi kattaa ja mitä ei.
      4. Ole valmis joustamaan tarvittaessa, jos matkasuunnitelmat muuttuvat, seuraa tilanteita ja noudata turvallisuusohjeita ja -määräyksiä matkakohteessa.
      5. Ota matkavakuutus riittävän ajoissa matkan peruuntumisturvan vuoksi eli viimeistään silloin, kun matkasta ei saa enää rahoja takaisin matkanjärjestäjältä ja ehdottomasti viimeistään kolme päivää ennen matkan alkamista.
      6. Muista säilyttää vakuutusasiakirjasi helposti saatavilla matkan aikana, jotta voit tarvittaessa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöösi nopeasti. Kätevä tapa pitää vakuutusasiakirjat mukana matkassa on napata niistä kuvia puhelimeen ennen lähtöä. Matkavakuutuskortti kannattaa olla mukana alkuperäisenä. Älä myöskään unohda Kelan eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

      Lisätietoa:
      Asiantuntija Katja Lappi, p. 09 6850 1223, katja.lappi(at)fine.fi
      Viestintäpäällikkö Elina Antila, p. 040 548 3838, elina.antila(at)fine.fi

      Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

      Palaute julkaisusta

      Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

      Kiitos!