Mikä on korko, mistä lainan korko muodostuu ja miksi korot nousevat? Korkojen maailma voi tuntua monimutkaiselta, mutta keskeisiin käsitteisiin perehtyminen kannattaa. Lainan ottaminen on iso ja pitkäaikaisesti omaan talouteen vaikuttava päätös. Valitsemalla edullisen koron ja parhaat lainaehdot voi säästää pitkässä juoksussa tuhansia euroja. Tässä artikkelissa kerromme yleisesti koroista sekä erilaisista korkotyypeistä, jaamme lainanottajalle hyödyllisiä vinkkejä ja pohdimme korkosuojauksen kannattavuutta.
Mikä on korko?
Kaikessa yksinkertaisuudessaan korko on rahan hinta. Lainanottajalle korko tarkoittaa veloitettavaa maksua, kun taas tallettajalle tai sijoittajalle korko on sijoituksesta saatava rahasumma. Laina mahdollistaa usein sellaisten hankintojen tekemisen, joita ei olisi vielä mahdollista muuten tehdä tai joita varten pitäisi säästää hyvin pitkään. Lainanottaja maksaa korkojen muodossa siitä, että raha on käytettävissä aiemmin.
Lainanantajalle, eli useimmiten pankille, korko on sekä ansaintakeino että kompensaatio otetusta riskistä. Rahan lainaamiseen liittyy aina riskejä, kuten lainan maksamatta jättäminen sekä varojen kiinnittyminen yhteen kohteeseen. Lainanantaja siis perii korvausta antamastaan rahasummasta koron muodossa.
Laajemmin, koko talouden näkökulmasta katsottuna, korko heijastelee rahan arvonnousua tai kustannusta. Korko toimii myös taloudellisena kannustimena, joka vaikuttaa investointien tekemiseen ja lainanottoon maailmanlaajuisella tasolla. Korkotaso ei ole yksittäisen instituution päätettävissä, vaan siihen vaikuttavat monet tekijät. Esimerkiksi yleinen taloustilanne, maailmalla tapahtuvat muutokset, inflaatio ja sijoittajien odotukset vaikuttavat korkoihin – nostavasti tai laskevasti.
Mitä lainanottajan tulee tietää? Viisi vinkkiä
Korkoihin sekä muihin lainan kustannuksiin kannattaa tutustua huolella jo ennen lainan hakemista. Koron lisäksi lainan muut kustannukset, kuten lainanhoitokulut, vaikuttavat lainan lopulliseen hintaan. Vaikka yleinen korkotaso ei ole omissa käsissä, lainan todelliseen kustannukseen pystyy vaikuttamaan.
Tässä viisi vinkkiä lainanottajalle:
1, Valitse korkotyyppi huolella
Lainanottajan on tärkeä ymmärtää eri korkotyyppien vaikutukset lainan kustannuksiin. Kiinteä korko tuo ennustettavuutta, kun taas muuttuva korko voi olla loppupeleissä edullisempi valinta. Vertaile vaihtoehtoja ja valitse korkotyyppi, joka sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseesi ja riskinsietokykyysi.
2. Löydä oikea lyhennystapa
Erilaiset lyhennystavat vaikuttavat sekä lyhennyserän suuruuteen että korkojen lopulliseen määrään. Kun etsit sopivaa lyhennystapaa, pohdi haluatko maksaa lainan tietyssä ajassa pois vai onko kuukausierän samana pysyminen sinulle tärkeämpää? Esimerkiksi tasaerälaina lyhentyy jokaisessa maksuerässä saman verran, mutta laina-aika voi muuttua. Annuiteettilaina tuo ennustettavuutta laina-ajan pituuteen, mutta maksuerä muuttuu korkojen mukaan.
3. Vertaile lainatarjouksia
Lainan kilpailutus ja lainatarjousten vertailu kannattaa etenkin suurten lainojen kohdalla. Vaikka prosentuaalinen korkoero saattaa tuntua pieneltä, sillä voi olla merkittävä vaikutus lainan lopulliseen kustannukseen. Myös lainan muut kustannukset kannattaa huomioida vertailussa. Lainanottajana olet päävastuussa päätöksenteosta ja huolellisella harkinnalla voit säästää pitkän pennin.
4. Ymmärrä korkojen muuttumisen vaikutus
Jos lainasi on esimerkiksi annuiteettilaina, korkojen muuttumiseen ja siten maksuerän muuttumiseen täytyy varautua. Jo puolen prosentin korkojen nousu voi kasvattaa maksuerää runsaasti. Pohdi huolellisesti, suoriudutko maksueristä, jos esimerkiksi korko nousee useamman prosentin, tai tulotasosi laskee.
5. Päätä sopiva laina-aika
Laina-ajan pituus vaikuttaa usein korkoon ja kokonaiskustannuksiin. Lyhyempi laina-aika tarkoittaa korkeampaa kuukausimaksua, mutta vähemmän maksettavia korkoja kokonaisuudessa lainan aikana. Pidempi laina-aika sen sijaan voi pienentää kuukausittaista maksuerää, mutta kasvattaa maksettavien korkojen summaa.
Korkotyypit
Korkojen toimintaperiaatteiden lisäksi lainanottajan kannattaa tutustua saatavilla oleviin korkoihin. Korkoja on erilaisia, kuten kiinteä korko, 12kk euriborkorko ja prime-korko. Korkotyyppeihin ja niiden ominaisuuksiin on suositeltavaa perehtyä hyvissä ajoin ennen lainan hakemista – ja viimeistään ennen lainaneuvotteluita.
Usein lainan korko muodostuu lainanottajan valitsemasta viitekorosta ja pankin marginaalikorosta. Marginaalikorko eli marginaali vaihtelee pankkikohtaisesti ja se on pankin ennalta määrittelemä korkoprosentti. Marginaali kertoo, millä hinnalla pankki lainaa rahaa asiakkaalle. Pankit tarjoavat lainaa asiakaskohtaisella marginaalilla, josta asiakas voi yrittää neuvotella. Pankkien marginaaleja kannattaa myös vertailla keskenään.
Markkinoilla on tarjolla useampia viitekorkoja, joista yleisin viitekorko on euribor eli Euro Interbank Offered Rate. Myös euriborkorkoja on useampia ja erottavana tekijänä toimii ajanjakso, jonka lainan korko pysyy muuttumattomana. Esimerkiksi 12kk euribor pysyy 12:n kuukauden ajan samana, 3kk euribor kolmen kuukauden ajan ja niin edelleen. Ajanjakson päätyttyä korko tarkistetaan ja sen seurauksena korko voi joko laskea, pysyä samalla tasolla tai nousta.
12kk euribor on suomalaisten yleisin asuntolainan korko. Sen suosioon vaikuttaa esimerkiksi ennakoitavuus. Kun maksuerä ja laina-aika ovat tiedossa seuraavan vuoden ajalle, oman talouden suunnittelu helpottuu. Jos yleinen korkotaso lähtee nousuun koron tarkistuspäivän jälkeen, 12kk euriborin valinnut lainanottaja hyötyy alemmista koroista pidempään. Valinnalla on myös kääntöpuoli; pidempään korkoon liittyy suurempi riski, minkä vuoksi pidemmät korot ovat yleensä korkeampia kuin lyhyet korot.
Monet pankit tarjoavat vaihtoehdoksi myös kiinteää korkoa. Nimensä mukaisesti kiinteä korko tarkoittaa, että korko pysyy samana sovitun ajan. Sovittu aika on yleensä useampi vuosi, jopa toistakymmentä vuotta. Kiinteä korko tuo ennustettavuutta, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Mikäli korkotason arvioidaan pysyvän matalana tai laskevan, kiinteä korko saattaa olla kalliimpi vaihtoehto kuin viitekoron ja marginaalin yhdistelmä. Koska kiinteä korko lasketaan lainanottohetkellä, korkeiden korkojen aikana valittu kiinteä korko voi tulla kalliiksi. Lisäksi korkotason laskiessa kiinteäkorkoisen lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta voi joutua maksamaan korvausta luotonantajalle.
Kun puhutaan lainojen kustannuksista, todellinen vuosikorko (APR) on tärkeä käsite. Todellinen vuosikorko kattaa kaikki lainan kustannukset, mukaan lukien korot ja muut maksut, kuten lainanhoitokustannukset. On hyvä huomata, että esimerkiksi korkosuojauksen kustannus saatetaan upottaa marginaalikorkoon, joten se nostaa lainan kustannuksia. Eri lainatarjousten todellista vuosikorkoa kannattaa vertailla, sillä sen avulla saa paremman kuvan lainan todellisista kustannuksista.
Kannattaako korkosuojaus?
Muuttuvien – ja etenkin nousevien – korkojen aikana moni velallinen kaipaa ennustettavuutta sekä keinoa lainan korkokulujen hillitsemiseen. Monet pankit tarjoavat korkosuojausta osaksi lainan ehtoja, jota hyödynnetään etenkin asuntolainan koron nousun kontrolloimisessa. Korkosuojaus auttaa varmistamaan, ettei lainan viitekorko nouse yli sovitun enimmäistason, vaikka markkinakorot jatkaisivat nousuaan. Korkosuojaus voi olla esimerkiksi korkokatto, joka on määräaikainen ja josta maksetaan lainan muiden kustannusten lisäksi erillistä maksua. Korkoputkessa suojauksen hinta taas kustannetaan sillä, että korkokaton lisäksi lainassa on korkolattia, jonka alle viitekorko ei voi laskea.
Korkosuojaus on suhteellisen suosittu tuote, mutta sen kannattavuutta on hyvä pohtia. Korkotaso voi nousta tai laskea nopeasti, mutta toisaalta muutos saattaa kestää pitkään. Korkotason ollessa matalalla korkosuojaus aiheuttaa lähinnä kuluja, kun taas korkeiden korkojen aikana siitä voi olla taloudellista hyötyä. Korkosuojauksen tarpeellisuus kannattaakin arvioida aina erikseen, lainan ja taloustilanteen mukaan.
Kohti parempia päätöksiä
Kattava ymmärrys koroista ja muista lainaan liittyvistä tekijöistä on avain viisaaseen päätöksentekoon. Kun tiedät miten korot toimivat ja kuinka valita kullekin lainalle sopivin korko, oma taloutesi on paremmissa käsissä.
Jos olet ottamassa lainaa, tutustu myös FINEn muihin aiheeseen liittyviin sisältöihin: