Haku

Ota oma talous haltuun: osa 3

Kenelle sijoittaminen kuuluu? Miten aloittaa sijoittaminen? Kumpi on järkevämpi valinta: arvo-osuustili vai osakesäästötili? Tässä artikkelissa käsitellään sijoittamista ja sen aloittamista.

Tämä artikkeli on kolmas osa Ota oma talous haltuun -sarjaa. Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa käsiteltiin oman talouden hallintaa ja toisessa osassa kerroimme oman talouden pitkän aikavälin suunnittelusta. 

Mitä on sijoittaminen ja kenelle se kuuluu?

Sijoittaminen on kuin puutarhanhoito: istutat siemeniä tänään ja odotat niiden kasvavan ajan myötä. Se on prosessi, jossa laitat rahaa sijoituksiin tavoitteenasi saada rahallista tuottoa. Usein sanotaan, että sijoittaminen on keino laittaa raha työskentelemään puolestasi. 

Sijoittamalla voit siis kasvattaa varallisuutta ja edistää taloudellista turvaa. Se voi auttaa saavuttamaan pitkäaikaisia tavoitteita, kuten asunnon ostamista tai pitkälle lomamatkalle lähtemistä. Sijoittamalla pääsee myös hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, eli siitä, kun alkuperäisestä sijoituksesta saadut tuotot kerryttävät tuottoa. Toisin sanoen, saat tuottoa tuotolle.

Sijoittaminen kuuluu kaikille. Esimerkiksi siis heille, jotka haluavat kasvattaa varallisuuttaan, saavuttaa jonkin taloudellisen tavoitteen tai varautua tulevaisuuteen. Se ei ole pelkästään varakkaiden ihmisten tai alan asiantuntijoiden harrastus. Jo pienellä summalla pääsee alkuun ja tietoa voi kerryttää matkan varrella.

Sijoittaminen voi olla erityisen hyödyllistä:

  • Pitkäjänteisille säästäjille: sijoittaminen tarjoaa tavan kasvattaa säästöjä ajan myötä ja hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä
  • Eläkkeelle varautuville: sijoittaminen voi olla osa pitkäaikaista suunnitelmaa, joka auttaa varmistamaan riittävät tulot eläkkeellä
  • Taloudellista turvaa etsiville: sijoittaminen johtaa yleensä varallisuuden karttumiseen ja sitä kautta oman aseman turvaamiseen
  • Ylimääräistä tuottoa hakeville: sijoittaminen tuo usein korkeamman tuoton kuin perinteinen säästötili, sukanvarteen säästämisestä puhumattakaan

On hyvä huomata, että sijoittaminen edellyttää harkittuja päätöksiä ja riskinsietokykyä. Sijoittajan on ymmärrettävä, että tuotto ei ole taattu, ja että markkinoiden heilahtelut voivat vaikuttaa sijoitusten arvoon. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa varmistaa, että perusasiat ovat kunnossa eikä sijoituksen arvon yllättävä lasku romuta omaa taloutta. Hyvä sijoitusstrategia perustuu pitkäjänteisyyteen, hajauttamiseen ja jatkuvaan oppimiseen. 

Miksi sijoittaminen on tärkeää ja suositeltavaa?

Sijoittamisen aloittaminen on askel kohti taloudellista tulevaisuutta, mutta se voi myös herättää monia kysymyksiä. Mistä pitäisi aloittaa? Mitä tulee ottaa huomioon? Miksi sijoittaminen kannattaa?

Sijoittaminen on tärkeä osa taloudellista suunnittelua ja varainhoitoa. Se tarjoaa mahdollisuuden kasvattaa omaisuuttaan ja saavuttaa taloudellisia tavoitteita. Sijoittamisen avulla voi turvata taloudellista turvallisuutta, kasvattaa varallisuutta, turvata eläkepäiviä, saavuttaa taloudellisen vapauden sekä auttaa toteuttamaan erilaisia tavoitteita. Lisäksi sijoittaminen on olennainen osa oman talouden pitkän aikavälin suunnittelua.

Monelle sijoittaminen on oppimisprosessi, joka auttaa kehittämään taloustaitoa ja -tietoa. Kun opettelee sijoittamiseen liittyviä asioita, oppii yleensä samalla hyvästä taloudenpidosta. Usein myös rahankäyttötaidot kehittyvät.

Yksi tärkeimmistä syistä sijoittaa on varallisuuden kasvattaminen. Toisin kuin pankkitilille tai sukan varteen säästäminen, sijoittaminen tuo usein tuottoa säästöön laitetulle rahalle. Sijoittamalla voi luoda itselleen taloudellista turvaa tulevaisuutta varten. Säännöllinen sijoittaminen pitkällä aikavälillä auttaa kerryttämään merkittävän pesämunan.

Usein eläkkeelle jääminen on yksi suurimmista syistä sijoittaa. Säästämällä eläkettä varten voi taata itselleen paremman toimeentulon eläkepäiville. Eläkesäästämisen voi aloittaa jo nuorena, mutta ennen kaikkea sitä kannattaa lähestyä suunnitelmallisesti. 

Osa tavoittelee sijoittamisen kautta taloudellista riippumattomuutta eli sitä, että tavallista palkkatyötä ei tarvitse tehdä. Kun on tarpeeksi varallisuutta, voi nauttia vapaudesta valita, miten ja missä työskentelee – tai jopa jäädä eläkkeelle aikaisemmin. Vaikka useimpien tavoitteena on maltillisempi varallisuuden kasvattaminen, sijoittamalla voi saavuttaa myös taloudellista riippumattomuutta. On hyvä huomata, että se vaatii enemmän rahallista panostusta ja usein lisäksi pitkän aikajänteen.

Esimerkiksi näistä syistä sijoittaminen on tärkeä osa oman talouden hallintaa ja suosittu keino varallisuuden kasvattamiseen. 

Miten aloittaa sijoittaminen?

Sijoittaminen, ja ennen kaikkea sijoittamisen aloittaminen, on prosessi sekä oppimismatka. Toisin kuin budjetoinnissa ja muussa talouden suunnittelussa, on suositeltavaa lähteä liikenteeseen opettelemalla sijoittamisen perusperiaatteet. Kannattaa ymmärtää esimerkiksi, miten markkinat toimivat, mihin kaikkeen voi sijoittaa ja mitä riskejä sijoittamiseen liittyy. Tietoa voi etsiä niin kirjoista kuin luotettavilta verkkosivuilta. FINEn sivuilta löydät “Säästä ja sijoita viisaasti – eväitä sijoittamiseen tutustuvalle”-oppaan

Kun perusasiat ovat hallussa, voit siirtyä ensimmäiseen varsinaiseen vaiheeseen eli tavoitteiden asettamiseen. Mieti, mitä haluat sijoittamisella saavuttaa. Haluatko kerryttää varallisuutta eläkettä varten? Vai onko tavoitteena lyhyemmän aikajänteen säästäminen esimerkiksi asunnon käsirahaa varten? Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua valitsemaan oikean sijoitusstrategian ja aikajänteen.

Arvioi seuraavaksi oma riskinsietokyky. Ihmiset sietävät ja ovat halukkaita ottamaan eri määrän riskiä. Voit arvioida riskinsietokykyäsi esimerkiksi kysymällä itseltäsi, kuinka paljon olisit valmis menettämään sijoituksissasi ilman, että menetät yöunesi.

Määritä seuraavaksi se rahamäärä, jonka pystyt sijoittamaan joka kuukausi tai vaihtoehtoisesti muutaman kuukauden välein. Muista olla realistinen ja pidä mielessä, että sijoittaminen ei vaadi suuria summia rahaa. Varmista, että tulot riittävät kattamaan menot ja yllättävissä tilanteissa sinun ei tarvitse ensimmäisenä ottaa rahaa sijoituksista. 

Löydä sopiva sijoitusmuoto

Seuraavaksi on aika valita sopiva sijoitusmuoto. Osakkeisiin sijoittaminen on yksi suosituimmista tavoista aloittaa sijoittaminen. Osake edustaa omistusta yrityksessä, ja sen arvo voi vaihdella markkinoiden kehittyessä. Kun mietit, mihin yritykseen sijoitat, tutustu ensin potentiaalisiin yrityksiin ja analysoi, vaikuttaako yritys järkevältä sijoituskohteelta. Osakkeisiin sijoittaminen vaatiikin oma-aloitteisuutta ja -toimisuutta. 

Osakkeiden valitseminen voi olla haastavaa, mutta hajauttamalla salkkua voit vähentää riskiä. Hajauttaminen tarkoittaa useiden eri osakkeiden ostamista eri toimialoilta tai maantieteellisiltä alueilta. Tällöin yksittäisen osakkeen heilahtelut eivät vaikuta kokonaisuuteen niin voimakkaasti.

Rahastoihin sijoittaminen on toinen suosittu tapa aloittaa sijoittaminen. Rahasto on sijoitusmuoto, jossa useat sijoittajat yhdistävät varojaan ja sijoittaja ostaa itselleen osuuden rahastosta. Rahaston varat voivat olla sijoitettuna useisiin erilaisiin sijoituskohteisiin, eli omien varojen hajauttaminen käy helpommin kuin jos sijoittaisi yksittäisiin osakkeisiin. Kuitenkin myös rahastojen kohdalla kannattaa tutustua potentiaalisiin sijoituskohteisiin ja selvittää muun muassa tuotto-odotukset, kulut ja riskit. 

Rahastoihin ja osakkeisiin sijoittamisen lisäksi on monia muita sijoitusmahdollisuuksia. Monet kartuttavat varallisuutta esimerkiksi omistusasunnon hankkimisen kautta. Lue lisää sijoittamisesta FINEn oppaasta. 

Sijoittamisen matka voi alkaa

Perustietojen kartuttamisen ja suunnitelman laatimisen jälkeen on aika aloittaa sijoittaminen. Sijoittaminen voi aluksi tuntua haasteelliselta, mutta kuten moni muukin asia, se muuttuu helpommaksi ajan myötä. Aloita pienin askelin, opi matkan varrella ja pidä mielessäsi, että sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa.  Vaikka markkinat saattavat välillä heilahdella, kärsivällisyys ja suunnitelmallisuus auttavat sinua saavuttamaan tavoitteesi. 

Etenkin vasta-alkajan on hyvä pitää mielessä, että sijoittamiseen voi pyytää apua tai neuvoa. Sijoitusneuvontaa saa antaa vain yritys, jolle on myönnetty lupa sitä varten. Esimerkiksi pankit antavat sijoitusneuvontaa.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!