Haku

AJANKOHTAISTA BLOCK

Uutiset

Ota oma talous haltuun: osa 4 - opiskelijan budjetti

ti 11. kesäkuu 2024

Opiskeluaika on monelle nuorelle ensimmäinen kerta, kun omasta taloudesta ja sen hallinnasta pitää ottaa täysi vastuu itse. Talouden hallinta ja budjetointi ovat taitoja, jotka auttavat opiskelijaa selviytymään arjessa ja vähentävät stressiä. Hyvä talouden suunnittelu voi myös auttaa opiskelijaa keskittymään paremmin opintoihinsa ilman jatkuvaa huolta rahasta – ja etenkin sen riittämisestä. Tässä artikkelissa kerromme esimerkiksi, miksi talouden suunnittelu on tärkeää, mistä opiskelijan budjetti koostuu ja jaamme vinkkejä budjetointiin.

Opettele suunnittelemaan ja hallitsemaan omaa taloutta

Oman talouden suunnittelu ja hallinta ovat elämäntaitoja, jotka on hyvä ottaa haltuun jo aikuisuuden alkumetreillä. Hyvät taloustaidot: 

Opiskeluaikana oman talouden tasapainossa pitäminen voi aiheuttaa päänvaivaa, ja siksikin taloutta kannattaa suunnitella sekä taloustaitoja kartuttaa. Ylivelkaantuminen ja etenkin maksuhäiriöt hankaloittavat elämää. Oman talouden hallinta on ajankohtaista kaikissa elämänvaiheissa ja yhtä lailla taloustaitoja tarvitsee läpi elämän. 

Opiskelijan budjetti kuntoon

Opiskelijan budjetti on yleensä rajallinen ja talouden tasapainossa pitäminen tarkoittaa usein menojen priorisointia sekä ahkeraa budjetointia. Budjetointi on talouden hallinnan perusta. Budjetin laatiminen auttaa hahmottamaan, mihin tulot kuluvat ja mistä voi vielä pihistää. Voit lukea lisää budjetoinnista Ota oma talous haltuun -sarjan ensimmäisestä osasta.

Opiskelijan tulot: tuet, laina ja palkkatulot

Opiskelijan tulot koostuvat yleensä pääosin opintotuesta ja asumisen tuesta. Moni opiskelija nostaa opintolainaa täydentämään tuloja tai käy töissä opintojen ohella. 

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainasta sekä mahdollisesta asumislisästä. Kelan opintotuen laskurilla voit arvioida, oletko oikeutettu opintotukeen ja kuinka paljon opintotukea voit saada. 

Opintorahaa voivat saada sekä toisen asteen opiskelijat että korkeakouluopiskelijat. Sen määrä vaihtelee, ja määrään vaikuttavat esimerkiksi ikä, oppilaitos ja se, asuuko itsenäisesti vai vanhempien luona. 

Opintolaina on valtion takaama laina, jota voit hakea haluamastasi pankista saatuasi lainatakauksen. Lainaa nostettaessa kannattaa harkita sen tarpeellisuutta ja suunnitella, miten lainan maksaa takaisin valmistumisen jälkeen. 

Opiskelijoille myönnetään usein myös asumistukea. Asumistuen määrään vaikuttavat esimerkiksi talouden tulot, asuinpaikkakunta ja vuokran määrä. On hyvä huomata, että tuloihin lasketaan koko ruokakunnan tulot. Jos esimerkiksi opiskelija asuu yhdessä hyvätuloisen kumppanin kanssa, hän ei välttämättä saa asumistukea, vaikka oma tulotaso olisi matala. 

Opiskelijat voivat hankkia lisätuloja tekemällä töitä opintojen ohessa ja siten kasvattaa käytettävissä olevaa rahamäärää. Tulojen lisäksi osa-aikatyössä kerryttää myös työkokemusta ja eläkettä. Työtä tekevän opiskelijan on huomioitava niin opinto- kuin asumistuen tulorajat.

Opiskelijan menot: mihin rahaa kuluu?

Opiskelijalla on monenlaisia menoja, joihin kuuluvat esimerkiksi asumiskustannukset, ruoka ja liikkuminen. Menojen arviointi ja seuranta ovat keskeinen osa budjetointia. 

Budjetointia ja menojen arviointia kannattaa lähestyä suunnitelmallisesti ja realistisesti. 

Tässä neljä vinkkiä budjetointiin: 

  1. Kirjaa kaikki menot ja tulot. Näin tiedät tarkalleen, paljonko sinulla kuluu rahaa kuukaudessa ja mihin rahasi menevät. Tämä auttaa sinua ymmärtämään rahankäyttöäsi paremmin ja löytämään mahdollisia säästökohteita. 
  2. Seuraa budjetin toteutumista tarkasti. Jokaista kulua ja hankintaa ei välttämättä muista ulkoa, ja siksi kärryillä pysyminen kannattaa. Voit esimerkiksi ottaa tavaksi päivittää budjetin tilanne viikoittain ja näin siitä tulee osa arjen rutiineja.
  3. Löydä sinulle sopiva budjetointityökalu. Jotkut suosivat Exceliä, kun taas toiset haluavat käyttää kynää ja paperia. Tärkeintä on löytää työkalu, jota tulee käytettyä. 
  4. Pienistä puroista syntyy suuri joki. Tämä tarkoittaa sitä, että pienistä säästöistä – ja yhtä lailla kuluista – kertyy ajan myötä merkittävä summa. Esimerkiksi kahvin ostaminen kahvilasta voi tuntua pieneltä kululta, mutta päivittäisenä menona se voi kasvaa huomattavaksi.

Budjetoinnin opettelu voi viedä aikaa, mutta se maksaa itsensä takaisin. Opiskelijan budjetin laatiminen on taitolaji, kun tuloja on usein vähäisesti ja kulutusta täytyy oppia rajoittamaan. 

Hyvät taloustaidot auttavat nyt ja tulevaisuudessa

Lopuksi on hyvä muistaa, että taloudenhallinta on jatkuvaa oppimista ja sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin. Oman talouden hallinta on taito, joka kehittyy ajan myötä. Ole kärsivällinen itsesi kanssa, seuraa budjettiasi tarkasti ja tee fiksuja valintoja. Talouden hallinta ei ole pelkästään säästämistä, vaan myös tulojen ja menojen tasapainottamista niin, että elämästä voi nauttia ilman jatkuvaa rahahuolta. Hyvät taloudelliset taidot parantavat elämänlaatua merkittävästi ja valmistavat sinua tulevaisuutta varten. 

FINEn sivuilta löydät myös muita hyödyllisiä artikkeleita ja oppaita: 

Article line divider

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!