Haku

Uutiset ja tiedotteet

    Oppaat

      Jenna, 32 tuli huijatuksi netissä: Ilo nopeista farkkukaupoista vaihtui epätoivoon

      Huijarit ovat löytäneet tiensä netin myyntialustoille, joissa pahaa-aavistamattomia myyjiä ja ostajia vedätetään tämän tästä. FINEn asiantuntija Hanna Pöntinen kertoo, mitä keinoja huijarit käyttävät ja miten huijaukselta voi välttyä.

      Jenna, 32, päättää laittaa kiertoon farkut, jotka olivat hutiostos alennusmyynnistä. Hän on törmännyt somessa uuteen Vinted.fi-palveluun, joka on käytettyjen vaatteiden markkinapaikka. Jenna lataa Vinted-sovelluksen, ottaa farkuista kuvat ja viimeistelee ilmoituksen.

      Tunnin kuluttua sovelluksen postilaatikkoon kilahtaa viesti. Jenna ilahtuu, sillä käyttäjätunnus Murmeliina92 kertoo ostaneensa ja maksaneensa farkut. Viestin mukana on linkki, jota Murmeliina kehottaa klikkaamaan, että maksu voidaan välittää Jennalle. Jenna tekee työtä käskettyä ja syöttää linkistä auenneelle sivustolle verkkopankkitunnuksensa ja maksukorttinsa tiedot.

      Jenna ei ymmärrä syöttäneensä tiedot huijaussivustolle, jonka kautta ”Murmeliina” pääsee kirjautumaan hänen verkkopankkiinsa. Nyt Jennan puhelimeen kilahtaa numerokoodin sisältämä tekstiviesti. Hän syöttää koodin sivustolle, koska näin siellä ohjeistetaan. Jos Jenna olisi lukenut koodin mukana tulleen viestin huolellisesti, hän olisi huomannut, että koodi on tarkoitettu uuden tunnistussovelluksen käyttöönottoon. Huijari saa sovelluksen käyttöönsä ja voi nyt tehdä Jennan verkkopankissa mitä vain ilman, että Jenna huomaa mitään.  

      Jenna käy puolen tunnin kuluttua verkkopankissaan katsomassa, ovatko rahat saapuneet tilille. Hän huomaa kauhukseen, että tili onkin tyhjä.

      Miksi ihmiset haksahtavat myyntialustoilla tehtäviin huijauksiin?

      Huijarit käyttävät hyväkseen uusien käyttäjien tietämättömyyttä. He eivät välttämättä ymmärrä, miten kauppapaikka toimii. Esimerkiksi Vinted-palvelussa ostaminen tapahtuu suoraan palvelun kautta ilman, että ostaja välittää myyjälle linkkejä. Tätä esimerkkitapauksen Jenna ei tiennyt.

      Huijarit keksivät kaikenlaisia verukkeita, miksi myyjän tai ostajan pitäisi klikata heidän lähettämäänsä linkkiä. Asiakkaan pitää mukamas kirjautua palveluun tai aktivoida sen käyttöönotto, vahvistaa postitus tai syöttää maksukortin tiedot maksun vastaanottamista varten.

      Rikolliset ovat ovelia, ja toisinaan kokenutkin myyjä voi haksahtaa. Esimerkiksi Tori.fi-kauppapaikalla on ToriDiili-niminen maksu- ja kuljetuspalvelu, jonka asiakkaat mieltävät turvalliseksi osto- ja myyntivaihtoehdoksi. Huijarit ovat lähettäneet ToriDiililtä vaikuttaville sivustoille ohjaavia linkkejä, joita monet ovat pahaa-aavistamatta klikanneet siinä uskossa, että he ovat käyttämässä turvallista palvelua.

      Mitä pitää tehdä, jos tulee huijatuksi ja tili tyhjennetään?

      Ensimmäiseksi pitää olla pikaisesti yhteydessä pankkiin, jotta pankkitunnukset sekä kortit suljetaan ja pankki voi tehdä maksunpalautuspyynnön rahat vastaanottaneeseen pankkiin. Kun tunnukset ja kortit suljetaan, turvataan mahdolliset jäljelle jääneet varat ja varmistetaan, etteivät rikolliset pääse ottamaan vielä lainoja asiakkaan nimissä. Joskus rahat saadaan palautettua kokonaan tai osin, mutta valitettavasti näin käy harvoin ainakin niissä tapauksissa, jotka tulevat FINEn käsiteltäviksi.

      Huijauksesta kannattaa tehdä myös rikosilmoitus poliisille. Ripeä toiminta on valttia, sillä joskus varojen jäädyttäminen saattaa vielä onnistua.

      Tämän jälkeen asiakas voi tehdä kirjallisen reklamaation pankille ja vaatia selvittämään, onko pankki vai asiakas vastuussa rahallisesta menetyksestä.

      Kuka on vastuussa rahojen katoamisesta?

      Pääsääntöisesti pankki on korvausvelvollinen oikeudettomasta maksutapahtumasta, jota asiakas ei ole tehnyt. Silloin asiakas vastaa vahingosta enintään 50 euroon asti. Jos taas arvioidaan, että asiakas on ollut törkeän huolimaton tai toiminut tahallisesti väärin, vastuu on hänen.

      FINEn Pankkilautakunta on käsitellyt useita tapauksia, joissa asiakas on kirjautunut ensin linkin kautta pankkitunnuksillaan ja saanut sitten pankilta viestin, joka sisältää aktivointikoodin. Viestissä varoitetaan, ettei tunnistussovelluksen aktivointikoodia saa luovuttaa kenellekään. Jos asiakas tästä huolimatta syöttää koodin valesivustolle – kuten Jennalle kävi – hänen katsotaan olleen törkeän huolimaton. Valtaosa myyntialustahuijauksista jää asiakkaan tappioksi. 

      Joskus asiakkaat vetoavat siihen, että puhelimeen tullut viesti on tullut englanniksi tai ruotsiksi, eivätkä he ole ymmärtäneet sitä. Tallaisessa tapauksessa rikolliset ovat olleet ottamassa käyttöön tunnistussovelluksen englannin- tai ruotsinkielistä versiota. Pankkilautakunta on kuitenkin katsonut, että asiakkaan ei tulisi syöttää tekstiviestissä olevaa koodia mihinkään, jos hän ei ymmärrä tekstiviestin sisältöä.   

      Voiko FINE auttaa huijatuksi tullutta?

      Meihin voi olla yhteydessä missä tahansa prosessin vaiheessa, kun on tarve selvittää oman tapauksen arviointia. Useimmiten yhteydenotot tulevat silloin, kun pankki on ilmoittanut asiakkaalle, ettei se ole korvausvastuussa. Useimmilla pankeilla on näihin tilanteisiin muutoksenhakuohjeistus, joissa meidät on mainittu yhtenä tahona, johon voi olla yhteydessä. Yhteyttä maksuttomaan asiakaspalveluumme voi ottaa joko puhelimitse tai kirjallisesti.

      Tarkistamme pankin reklamaatiovastauksesta, minkälaisen viestin asiakas on saanut aktivointikoodin luovuttaessaan ja mitä pankin järjestelmätietojen perusteella on tapahtunut. Jos nämä tiedot puuttuvat vastauksesta, ohjeistamme asiakasta pyytämään tiedot pankilta.

      Aikaisemmin oli tapauksia, joissa pankit eivät informoineet asiakasta selkeästi koodien käyttämisestä. Tällöin korvausvastuu jäi yleensä pankille. Nykyisin pankkien lähettämät viestit ovat kuitenkin hyvin informatiivisia. Asiakkaan toiminnan huolellisuuden arviointiin vaikuttaa myös tapahtumien kulku ja se, mitä asiakas kuvitteli olevansa tekemässä, kun hän luovutti pankkitunnuksensa ja aktivointikoodin rikollisille.

      Nykyisin pankit voivat lähes poikkeuksetta osoittaa, että vastuu oli asiakkaan. Silloin joudumme kertomaan asiakkaalle, että pankki ei ole vakiintuneen ratkaisukäytännön mukaan korvausvelvollinen. Jos asiakas haluaa, asia voidaan käsitellä vielä tapauskohtaisena riita-asiana FINEssä, vaikka asiasta olisikin jo vakiintunutta ratkaisukäytäntöä.

       

      Juttusarjassa ratkotaan tapauksia, jotka pohjautuvat Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn saamiin yhteydenottoihin ja FINEn Pankkilautakunnan antamiin ratkaisusuosituksiin. Tarinat ovat keksittyjä, mutta vastaavat tapaukset yleisiä. Kysymyksiin vastasi FINEn asiantuntija Hanna Pöntinen.

       

      Näin vältyt myyntialustahuijaukselta

      • Kun otat uuden palvelun käyttöön, tutustu huolellisesti ohjeisiin kuten siihen, miten myyntiprosessi toimii.
      • Huijarit ovat usein ripeitä ja lähettävät myyjälle viestin pian sen jälkeen, kun tämä on laittanut tuotteen myyntiin. Viesti saattaa tulla suoraan sovelluksen kautta, sähköpostitse tai muiden viestintäkanavien, esimerkiksi WhatsAppin, välityksellä. Myyjä ajattelee, että nyt on hyvä toimia ripeästi, että kaupat toteutuvat. Pysähdy kauppoja tehdessäsi aina miettimään, mitä olet tekemässä – ja ole kriittinen.
      • Älä koskaan klikkaa ostajan tai myyjän lähettämiä linkkejä.
      • Lue huolellisesti kaikki pankin lähettämät viestit, joita saat käyttäessäsi pankkitunnuksiasi – etenkin ennen, kuin syötät pankin lähettämän aktivointikoodin jonnekin.

      Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

      Palaute julkaisusta

      Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

      Kiitos!