SEPA, IBAN ja BIC
SEPA, Euroopan yhtenäinen euromaksualue
Euroopan yhtenäisen euromaksualueen SEPAn myötä euromääräisiä maksuja voidaan maksaa ja vastaanottaa Euroopan maiden välillä samoin ehdoin kuin kotimaassa. SEPAn myötä on otettu käyttöön myös SEPA-suoraveloitus. Se eroaa olennaisesti aiemmasta suomalaisesta suoraveloituksesta. SEPA suoraveloituksessa asiakas antaa valtakirjan suoraan laskuttajalle pankin sijaan.
SEPA-tilisiirto edellyttää, että maksun tiedoissa on saajan tilinumero IBAN-muodossa ja maksun vastaanottava pankki on tunnistettavissa BIC-koodista.
IBAN-tilinumero
Kansainvälinen tilinumero. Lyhenne tulee sanoista International Bank Account Number. Suomalaiset IBAN-numerot alkavat maatunnuksella FI ja ne ovat aina 18 merkin mittaisia.
BIC-koodi
Pankin yksilöivä tunnistetieto, jota käytetään IBAN-tilinumeroiden yhteydessä. Lyhenne tulee sanoista Bank Identification Code.. BIC-tunnusta ei tarvitse antaa kotimaan maksuissa.
Maksu väärälle tilille
Joskus tilisiirto menee maksajan näppäilyvirheen vuoksi väärälle tilille. Tällöin asian huomannut maksaja voi olla yhteydessä omaan pankkiinsa. Maksajan pankki pyytää maksunsaajan pankkia selvittämään asiaa. Jos maksunsaaja ei suostu palauttamaan hänelle virheen vuoksi tullutta maksua, on maksunsaajan pankilla oikeus antaa maksunsaajan nimi ja osoite maksajan pankille, joka välittää ne maksajalle. Tämän jälkeen maksaja voi itse vaatia suorituksen palauttamista maksunsaajalta. Ääritapauksessa maksaja voi nostaa kanteen maksunsaajaa vastaan ja vaatia perusteettoman edun palautuksena maksamaansa summaa takaisin. Varojen palauttamatta jättäminen voi myös joissain tilanteissa olla rangaistavaksi säädetty teko. Pankki ei voi peruuttaa maksua tai ottaa rahoja toisen tililtä palauttaakseen ne maksajalle, vaikka maksu olisi ilmeisesti mennyt väärälle tilille.
Shekki
Shekkien käyttö on Suomessa nykyisin harvinaista. Shekki on mahdollista muuttaa rahaksi lunastamalla se tai jättämällä se perittäväksi. Lunastuksessa pankki maksaa asiakkaalle shekillä olevan summan ennen kuin se on tarkistanut shekin asettajan pankilta, että shekillä on ollut katetta. Tällöin asiakas ottaa riskin siitä, että pankki perii maksamansa summan takaisin, mikäli shekki osoittautuu katteettomaksi. Perittäväksi jättäminen tarkoittaa sitä, että pankki perii shekillä olevaa rahasummaan shekin asettajan pankista ensin ja maksaa ne asiakkaalle vasta saatuaan rahat. Tämä on siinä mielessä varmempi tapa, että shekin kate on varmistettu siinä vaiheessa kun asiakas saa rahat itselleen. Shekin lunastaminen edellyttää toimeksiannon tekemistä pankille. Asiakkaan kannattaa aina tutustua huolellisesti toimeksiantolomakkeella mainittuihin toimeksiannon ehtoihin.
Jaa somessa: