Vakuutettu oli 29.11. – 18.12.2001 lomamatkalla Yhdysvalloissa. 4.12.2001 hän hakeutui uupumuksen ja huimauksen vuoksi lääkärin vastaanotolle. Tutkimuksissa todettiin rytmihäiriö ja vakuutetulle tehtiin rytminsiirto.
Vakuutetulla oli aiemmin todettu eteisvärinää marraskuussa 2000 ja hänelle oli tehty rytminsiirto joulukuussa 2000. Seuraavalla kerralla vakuutetulla oli ollut rytmihäiriötuntemuksia 15.8.2001, jolloin hänelle tehtiin uudelleen rytminsiirto. Kotilääkityksenä vakuutetulla oli Emconcor ja Disperin. Toukokuussa 2001 tehdyssä rasitus-EKG:ssä vakuutetulla ei ollut todettu iskemiaa.
Vakuutettu haki korvausta hoitokuluista matkustajavakuutuksen perusteella.
Vakuutusyhtiö katsoi saamansa lääketieteellisen selvityksen perusteella, että matkalla hoidettu sairaus, sydämen toistuva eteisvärinä, ei ollut matkasairaus, koska rytmihäiriöt ovat olleet odotettavissa ja vakuutetun sairaus ja sen oireet ovat alkaneet jo ennen matkan alkua. Kyseessä ei ollut jo olemassa olleen sairauden äkillinen paheneminen tai tilan muutos. Yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan vakuutetun tilan pahenemista matkan aikana on voitu pitää odotettavissa olevana asiana.
Vakuutettu on tyytymätön yhtiön päätökseen ja pyytää lautakunnan lausuntoa asiassa. Hän pitää vakuutusyhtiön päätöstä vääränä, koska lääkärin mukaan ei ollut estettä matkalle. Rytmihäiriöt eivät olleet ennen matkaa uusiutuneet elokuun 2001 jälkeen. Kun häiriöitä tuli matkalla, vakuutettu meni lääkärin antamien ohjeiden mukaisesti viipymättä hoitoon.
Vakuutettu katsoo, että kyseessä on ollut olemassa olevan sairauden äkillinen pahentuminen, jolloin hän on oikeutettu korvaukseen.
Vakuutusyhtiö viittaa antamaansa päätökseen ja toteaa lisäksi, että sydämessä on todettu sairausmuutoksia, jotka altistavat eteisvärinälle. Lääketieteellisen kokemuksen ja tietämyksen mukaan kyseessä on ollut toistuva eteisvärinäkohtaus, joka ei ole ollut odottamaton. Rytmihäiriöt ovat jatkossakin mahdollisia ja todennäköisiä viikkojen tai kuukausien väliajoin.
Lautakunta on pyytänyt asiassa lausunnon pysyvänä asiantuntijana käyttämältään sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri dosentti Juhani Airaksiselta.
Airaksinen toteaa, että kyseessä on ollut aikaisemmin todettuun eteisvärinätaipumukseen liittyvä eteisvärinäkohtauksen uusiminen. Vakuutetulla todettiin ensimmäinen eteisvärinäkohtaus noin vuosi ennen matkalle lähtöä ja kohtaus uusi muutamaa kuukautta ennen matkalle lähtöä. Kaiken kaikkiaan eteisvärinäkohtaukset uusivat noin 75 %:ssa tapauksista vuoden kuluessa huolimatta optimaaliseksi arvioidusta lääkityksestä.
Airaksisen mukaan elokuun 2001 eteisvärinäkohtauksen jälkeen seuraavan vuoden aikana uusiutumisen todennäköisyys oli tätäkin jonkin verran suurempi, koska muutoksia sydänlääkitykseen ei tehty. Kaiken kaikkiaan kohtauksen uusimisen todennäköisyys matkan aikana riippuu matkan kestosta. yhden tai kahden viikon aikana uusimisen todennäköisyys on varsin pieni (alle 10 %), ellei matkalle lähdetä 1 - 2 kuukauden kuluessa aikaisemman sähköisen rytminsiirron jälkeen.
Airaksinen toteaa, että kyseessä on kohtauksittain esiintyvä eteisvärinä, jossa rytmihäiriö ei normalisoidu ilman ulkoista rytminsiirtoa. Kohtauksen uusimisen todennäköisyys riippuu oleellisesti matkan kestosta, mutta normaalin 1 - 2 viikon kestoisen turistimatkan aikana tämän potilaan kohdalla kohtauksen uusimisen todennäköisyys on ollut varsin pieni, koska edellisestä kohtauksesta oli kulunut jo yli kolme kuukautta.
Asiantuntijalausunnon johdosta lautakunnalle lähettämässään lisäkirjelmässä vakuutettu toteaa, että vakuutusehdoissa sanotaan, että ennestään olemassa olevan sairauden odottamattomasta pahenemisesta matkan aikana korvataan ensiapuluontoinen hoito enintään viikon ajalta. Rytmihäiriön hoito-ohjeissa kehotetaan kääntymään lääkärin puoleen vuorokauden sisällä, jos tuntemuksia ilmenee eli toimenpiteitä ei ollut mahdollista jättää tehtäviksi vasta Suomessa.
Sisula-Tulokas, jäsenet Eskuri ja Rusanen sekä varajäsenet Kivikoski ja